Kardamomos-fahéjas svéd tekercs

És akkor a TIZENKÉT SÜTI KARÁCSONYIG kihívásban itt az első recept, hiszen közeleg az adventi időszak.

Itt ez az egész karácsonyi hangulat kicsit máshogy megy – Angliában töltött gimnáziumi évem jut eszembe, amikor már november végére meguntam az összes karácsonyi dalt, és a hangulat sem volt az igazi, miután már másfél hónapja tartott az egész “buli”, mire a valódi ünnep elkezdődött.

Azt még nem tudom, milyen egy quebec-i ünnep, de azt tudom, hogy akárhogy is számolom, itt van lassan az Advent, és kezdődhet a sütés. Normális esetben ilyenkor már egy egész lista van előttem, hogy abban az éveben mit és mikor sütök, de idén minden egy kicsit csúszik – még mindig csak berendezkedünk, jobb esetben belakjuk a lakást mire hazaköltözünk.

No, de itt van az első. Kelt tészta – régebben nem voltunk igazán nagy barátságban, de lassan egész jól kijönni, meglesznek a bevált receptek, mint például ez is. Sok receptet nyálaztam át, mire ezt összeraktam. Nagyrészt mindegyik recept megegyezett az alap adagokban, így nem idéznék mindjárt csak egyet, magyarul és angolul is bőven elég helyen fellelhető, Limarának is van egy receptje, illetve a hajtogatást én innen lestem. (Jó kis blog, érdemes ránézni.)

Nagyon egyszerű, nagyjából két órás munka mindenestül, ebben benne van a kelesztések ideje is. A második kelesztés lehet opcionális, van olyan recept, ahol nem említik, de én  ragaszkodom hozzá, szerintem jót tesz a tésztának.

Nem muszáj bele tenni a kardamomot, ha nincs éppen otthon, de nagyon megdobja az ízét, és bónuszként órákig belengi a fűszer illata majd a konyhát. Van, aki nem fahéjjas keverékkel keni meg a tésztát, hanem kardamomossal, az is nagyon finom, de az az én gyerekeimnek más sok lenne, és nagyon szereti a család a fahéjat (engem kivéve, de én amúgy is jobban szeretem megsütni ezeket, mint megenni).

A tekercs forma sem kötelező, simán lehet csigákat sütni, csak nekem gyorsabb a tekercsezés, és ügyesebben is csinálom. De ha csigákra vágytok, akkor egyszerűen nem kell félbehajtani megkenés után a tésztát, hanem feltekeritek és kb 1,5 centis darabokat vágok, amiket szépen elhelyeztek a sütőlapon, pihentetés után megkenitek és megszórjátok, amivel szeretnétek (én barnacukorral szoktam), és mehet ugyanúgy a sütőbe.

A kardamomos tekercs rövid életű sütemény a mi konyhánkban – ha szerencsém van, akkor kitart 24 órát, de nem jellemző. Úgy 12 darab jött ki nekem ennyiből, de ez attól is függ, mekkora csíkokat vágunk a tésztából, és mennyire nyújtjuk vékonyra.

Én annak idején a finn barátnőmtől azt tanultam, hogy a formázás után egy adagot érdemes lefagyasztani, hogy ha váratlanul vendégség jön, vagy csak úgy tartja kedvünk, hogy ilyesmit együnk, de nincs kedvünk vagy időnk megsütni, akkor legyen kéznél egy adag. Nem rossz ötlet, de szerintem akkor érdemes egy nagyobb családban már kétszeres adagot készíteni, mert ennyiből nem lesz elég a fagyasztásra.

A kardamomról annyit, hogy nem az egész, zöld hüvelyre és a magokra van szükség, hanem csak a magokra. Először meg kell roppantani a hüvelyüket és kiszedni a magokat, azokat őrölöm meg. Mindenképpen frissen őrölt magokat ajánlok, mert azoknak van igazi finom aromájuk, a már régen leőröltek vesztenek a minőségükből.

Lisztből én egy teljes kiőrlésű kenyér lisztet és egy fehér kenyérlisztet használtam 1/3-2/3 arányban, de ez csak az én mániám, csak nagyon ritkán készítek bármit is csak fehér liszttel. A kenyér liszt a kelt tésztákhoz szerintem jobb, de a sima liszt is jó, csak ne legyen sem rétesliszt, sem süteményliszt.

kardamomos 5

KARDAMOMOS-FAHÉJAS SVÉD TEKERCS

Hozzávalók a tésztához:

250 ml langyos tej

7 gr szárított élesztő

67 gr barnacukor

400-410 gr kenyérliszt/finomliszt + liszt a gyúráshoz

1 kk őrölt kardamom mag

1 csipet só

75 gr szobahőmérsékletű vaj

olaj a tál kikenéséhez

Hozzávalók a töltelékhez:

65 gr puha vagy megolvasztott, de nem meleg vaj

65 gr barnacukor

1 1/2 – 2 ek fahéj

Hozzávalók a kenéshez:

1 tojás

2 ek víz

cukor vagy jégcukor a szóráshoz

Első lépésként a langyos tejbe szórom a szárított élesztőt egy kiskanál barnacukorral, és elkeverem. Félreteszem kb. 10 percre, hogy az élesztő elkezdjen dolgozni.

Megőrölöm a kardamom magokat, és elkeverem a liszttel, a barnacukorral és sóval. Ha van dagasztó fejes robotgépem, akkor azzal elkezdem alacsony sebességen keverni, miközben hozzáöntöm a tejes-élesztős keveréket. Mikor kezd összeállni a tészta, hozzá adom a felkockázott vajat kisebb adagonként, miközben közepesre veszem a sebességet. Nagyjából 5 percig dagasztom, amíg puha és ruganyos tészta lesz, szép fényes. Egy lisztezett deszkára vagy bármilyen sima, tiszta felületre borítom, és kissé átdolgozom, cipót formázok belőle és kiolajozott tálba teszem. Lefedem egy zacskóval (jó a folpakk is), és meleg helyen kb. 40 percig kelesztem.

Előmelegítem a sütőt 220 fokra. (Ezt lehet a pihentetés alatt is, de most legkésőbb be kell gyújtani a sütőt.)

Mikor szépen megkelt a tésztám, a lisztezett felületen kicsit újra megdolgozom, de nem túlzottan, csak éppen formázom annyira, hogy majd nagyjából egy téglalap legyen, mikor kinyújtom. Vékonyabb téglalappá nyújtom, és megkenem a töltelékkel, amit a kelesztés alatt összekevertem. A töltelék minden kis négyzetmillimétert fedjen be, hogy mindenhol legyen majd finom fahéjas. Félbe hajtom, úgy, hogy a hosszabb oldalát rövidítem meg ezzel, és kb 2 centis csíkokra szeletem egy pizza vagy derelye vágóval. Kicsit át lehet menni rajta a sodrófával egyszer a csíkokra vágás előtt, ha úgy gondoljuk.

Itt érdemes megnézni, hogy lesznek belőle ilyen klassz kis kosárkák. Mikor formáztuk, egymástól úgy 2 cm távolságra tegyük őket egy sütőpapírral kibélelt sütőlapra, és konyharuhával lefedve hagyjuk pihenni, úgy 20- 30 percig.

Mielőtt betenném a sütőbe, megkennem a tojás és víz keverékével, és megszórom cukorral vagy, ha akad otthon, jégcukorral. Nekem 8-10 perc alatt sültek szép aranybarnára, de érdemes figyelni, mert valakinek már 6-8 perc alatt megsül. Jobb esetben nincs 10 percnél többre szükség.

A sütőből kivéve rácson hagyjuk hűlni.

kardamomos 6

Kardamomos-fahéjas svéd tekercs” bejegyzéshez 3 hozzászólás

Hozzászólás