Közhelyek

Bizonyára mindenki ismer pár közhelyet Kanadával kapcsolatban. A blog címe is, mint tudjátok, egy ilyen közhelyből jött. Hiszen hideg ország, fent van északon. (Vagy igen, vagy nem 😉 )

Az alapvető elképzelések, attól függően, hogy ki honnan érkezik, a következők:

  • Hideg van egész évben, esetenként talán még igluban is élnek az emberek, jegesmedvék és hódok vesznek mindenkit körül. Ráadásul mindenki favágó cuccban rohangál.
  • Természetesen már az anyaméhben is korcsolya van a babák lábán és mindenki hokizik. És amikor csak lehet, korcsolyáznak munkába, iskolába.
  • Erre való tekintettel imádják a természetet, és ha nem is vidéken élnek, de amikor csak lehet, az erdőben töltik a szabadidejüket.
  • Tekintve, hogy Kanada juharszirup nagyhatalom, természetesen mindenbe jut belőle.
  • Kanadában mindenki beszél angolul ÉS franciául, hiszen az ország kétnyelvű.
  • Kanada multikulturális ország.
  • A csapból is sör folyik.
  • A kanadaiak nagyon kedves és udvarias nép, állandóan elnézést kérnek és nagyon barátságosak.
  • Teljesen ingyenes és remek orvosi ellátás jár mindenkinek.
  • Az ország boldog-boldogtalant minden további nélkül befogad.
  • Justin Trudeau (esetenként Justin Bieber)
  • Mindenki, azaz mindenki füvezik, bárhol, bármikor, hiszen legális a marihuána.

A nemzetekről vagy emberekről kialakított sztereotípiák arra jók, hogy egy kezdő szemlélőnek támpontot adjanak. Alapvetően van némi igazságtartalmuk, néha több, néha kevesebb. Nem minden esetben negatív egy-egy tulajdonság, amit így egy csoport minden tagjához hozzárendelünk, viszont akkor zavaró, amikor nem tudunk tőle elvonatkoztatni. Ha kellően nyitottak vagyunk, nem válnak előítéletekké, és ez a legfontosabb.

Számít-e, hogy valóban egész évben hideg van, északabbra van-e Kanada, mint Skandinávia, hokikorcsolyával születnek-e a babák a lábukon, és mindenki elnézést kér folyton a másiktól?

Úgy tűnik az amerikaiaknak valamennyire fontos mindez, mert mániásan viccet csinálnak a kanadaiakból, amikor csak lehet. Valószínűleg nehezen tudnak pár tényt elviselni – a kanadaiak úgy gondolják ebben szerepet játszik a hoki, a sok komikus, akiket Kanada adott Hollywoodnak, vagy pusztán az orvosi ellátás léte. Ha egy amerikaiak kontra kanadaiak oldalt megnézünk kanadai szempontból, rendszerint a következőket hozzák fel – Justin Trudeau, az ételek, a hideg, a műanyag bankjegyek, a helyesírás, és pár olyan zenei jelenség, amire annyira mégsem büszkék.

Számít ez? Nem igazán, a kanadaiak úgy tűnik elég jól kezelik azt, hogy piszkálják az amerikaiak csőrét. Én a magam részéről alapvetően kedvelem ezeket a sztereotip megközelítéseket, mert érdekes megismerni, felismerni miért alakultak így ezek az elképzelések. Akik régebb óta olvassák a blogot, főleg a Facebook bejegyzéseket, valószínűleg már tudják, én mit gondolok pára fent említett közhelyről. Azt gondoltam, a következő időszakban egy rovatban kicsit részletesebben is írnék ezekről. Mit gondoltok?

Közhelyek” bejegyzéshez egy hozzászólás

Hozzászólás