Közhelyek – a hideg, az iglu, a jegesmedve, a hód és a favágó 2.

Tudom, tudom, rettenetesen késve jövök a második résszel, de az a közhely, miszerint jobb később még soha szerintem teljesen helytálló meglátás.

Ami a jegesmedvét illeti

Ugyan nem sétálgatnak jegesmedvék mindenfelé szabadon Kanadában, de mégis van egy terület, ahol az átlagosnál gyakrabban előfordulnak. Olyannyira, hogy 2012-ig ennek a területnek a rendszámtáblái jegesmedve alakúak voltak.
Ez Nunavut.
Nunavut a legkésőbb, 1999-ben territóriummá alakult Kanadai tartomány (vannak tartományok és territóriumok), ezek közül is a legnagyobb kiterjedésű és a leggyérebben lakott. Korábban az Északnyugati területek része volt. Kiterjedése akkora, mint Nyugat-Európa, Magyarországnak pedig huszonháromszorosa, és itt található a világ legészakibb, állandóan lakott települése is, Alert.

Alert, NU (forrás: Wikipedia)
A település időjárását itt követhetitek: https://weather.gc.ca/city/pages/nu-22_metric_e.html

Visszatérve a mackókra, Kanada területén él a világ jegesmedve populációjának kétharmada. Sajnos a sarki jég folyamatos fogyása, és az enyhébb telek miatt várhatóan 2050-re a számuk 30%-kal fog csökkenni.
Nunavutban elég sok medvét ölnek meg, a vadászatra kvóta van. Nagy részüket az őslakos inuitok lövik ki, de sajnos elég sok engedélyt eladnak hobbivadászoknak is. Nunavut fokozatosan csökkentette a korábban megnövelt kvótaszámot, a jegesmedve részek exportálását pedig országosan betiltották.

forrás WWF

A hód

A mountiek és a juharfa levele mellett a legismertebb kanadai szimbólum.

Egy rettentő helyes, félős állatról van szó, akit kis híján teljesen kiirtották az európaiak kielégíthetetlen szőrmeéhsége miatt. A hódok szőrméje iránti kereslet felgyorsította az észak-nyugati területek feltérképezését és a telepesek egyre nyugatabbra utaztak a vadonban. A 19. században állítólag 200 000 hódbundát exportáltak Európába, és ezzel az állatok a kihalás szélére kerültek.

fotó: saját

De mást is adtak a hódok, ez pedig a hódfarok. Szerencsére nem hódból van, de a formája emlékeztet a hódok farkára. A kanadai étteremlánc nagyon népszerű, mi Québec városban szeretjük enni a téli kiruccanásainkkor, amikor jól esik az ilyesmi.

A hódfarok (queue de castor vagy beaver tail) nem más mint egyfajta édes lángos vagy fánk. Édes feltéttel szokás enni, természetesen a családban a juharvajas a kedvenc, de lehet kapni, természetesen, banános nutellás, fahéjas-cukros és oreos változatot is, sok más mellet.

A hivatalos történet szerint az 1970-es években egy német származású kanadai ember, Grant Hooker kezdte el a süteményeket sütni, amit a német nagymamájától tanult. Ezt a tésztát kézzel nyújtották a megfelelő formájúra, olajban sütötték ki, és a klasszikus változatban fahéjjal és cukorral szórták meg. Nem sokkal később Ottawaban nyílt az első bolt, ami azóta hatalmas népszerűségnek örvend. Sokan azt hiszik québeci intézmény ez is, mint a poutine, de valójában nem messze Ottawatól született.

Egy képem van róla, még az első kóstoláskor készült.

Mindenesetre pont ilyen jól néz ki. Mondjuk kesztyűben enni útközben nem olyan egyszerű, de megoldjuk mindig.

kanadai pénzérmék

A favágó

Mióta divatba jött a lumbersexual, azaz urban lumberjack, vagy favágószexuális férfi, azóta nem csak errefelé található meg mindenhol a kockás, flanel favágóing. A szakáll menősége is nagy részt nekik köszönhető.

A kanadai vadon egyik képviselője a favágó. Leginkább azért, mert a szőrmekereskedelem mellett a másik fontos alakítója a természetnek és az országnak a fakitermelés volt. A mai napig sok a papírgyár, pontosan azokon a pontokon, ahova megérkeztek annak idején a folyókon leúsztatott farönkök. Bár a mi városkánk nem ezért alakult, de végül az ipara erre épült, és ma is van két működő papírgyár itt.

képek innen

Manapság már a kanadai lakosság nagy része városokban vagy városok körül él, az ország délebbi szakaszán, így sokkal kevesebb a valódi favágó gúnyába öltözött ember. Ennek ellenére minden valamirevaló bolt árul piros-fekete kockás (buffalo plaid) inget, kabátot. Alapfelszerelés a gyapjúzokni is, rendszerint szürke fonalból, fehér és piros csíkkal. Ebből a mintából a sapkák is népszerűek, és nem csak a turisták viselik, hanem sok kanadai is.

Ez persze nem azt jelenti, hogy mindig mindenki ezt viseli, és csak ezt, de azért sok emberen látni, különösen a téli időszakban, vagy mikor a természetben járunk-kelünk.

saját keresés eredménye, például a Rootsnál ilyenek vannak.

És miért is ne – kényelmes, helyes viselet, és mindenekelőtt jó melegek ezek a cuccok. A zokni különösen nagy kedvencem. Kényelmes, meleg és nekem speciel tetszik is.

Ami a lumberszexuális férfiakat illeti – egy időben a metroszexuális pasik voltak a menők, utána jött a favágószexuális. Kockás ing, szakáll, feltűrt farmer bakanccsal. Persze semmi köze a valódi favágókhoz, hiszen nem izzadt, és valószínűleg nem igazán tudja, melyik végéről kell megfogni a fejszét, és ilyen csodásan ápolt szakállt és hajkoronát is ritkán lát egy valódi vadonban dolgozó ember. De hát ez a mai modern divathóbortok sajátja.

kép innen

Mindenesetre ha valaki favágószexuális hipszter szeretne lenni, itt találhat egy részletesebb útmutatást. 🙂

Korábbi,Kanadával kapcsolatos cikkek a blogon:
Közhelyek
Közhelyek – a hideg, az iglu, a jegesmedve, a hód és a favágó 1.
A kedves kanadai legendája

kép innen

Közhelyek – a hideg, az iglu, a jegesmedve, a hód és a favágó 2.” bejegyzéshez 4 hozzászólás

      1. Hát a szürke és a fekete sem a színei. A szürkét szeretem, de megígertem Eszternek, hogy kicsit kevesebbet veszek, mert túlteng a ruhatáramban, és nagyon nem tavasz szín. Türkiz meg korall kockas bezzeg nincs 😂

        Kedvelik 1 személy

Hozzászólás