Hálaadás

A legtöbben olyan sorozatokból ismerjük a hálaadás ünnepét, mint például a Jóbarátok vagy az Így jártam anyátokkal. Ezek amerikai sorozatok, ahol a hálaadás novemberben van, hatalmas családi ünnep, van egy nagy parádé is, pulykát esznek mindenféle szósszal, és lényegében a karácsonyi szezon nyitánya. Persze az Így jártam anyátoknak van jó pár kanadaiakkal kapcsolatos vicce, és valószínűleg a magyarok nagy része innen tudja, hogy Kanadában nem novemberben van a hálaadás. A kanadai Thanksgiving Day, vagy Le Jour de l’Action de Grace állami ünnep, a legtöbbeknek munkaszüneti nap és 1879 óta hivatalos ünnep, ami 1957 óta esik október második hétfőjére.

A mai napig vita tárgya, hogy mikor is ülték meg az első hálaadást az amerikai kontinensen. Sokan szavaznak Nunavutra, mások Plymouth-t tartják még mindig az elsőnek, de vannak egyéb elméletek is. Az viszont tény, hogy az első, európaiak által megült hálaadás ünnep nem a Massachusettsben letelepülők nevéhez köthető.
Martin Frobisher, egy angol felfedező az észak-nyugati átjárót keresve Nunavutban adott hálát a biztonságos átkelésért 1578-ban, később a francia felfedezők is tartottak hálaadási lakomát. Mindegyik előbb történt, mint a legendás plymouth-i három napos ünnep.
Később, ahogy egyre több telepes érkezett, úgy terjedtek el ezek az ünnepek, különösen az angol hódítást követően. Végül az amerikai lojalisták Kanadába érkezésével szilárdult meg az a fajta hagyomány, ami hasonlít már az amerikai hálaadásra.
Az angol reformáció után fontossá váltak a hasonló ünnepek, különösen a puritánok számára, akik között voltak olyanok, akik a karácsonyi és húsvéti ünnepeket sem tartották. Ezért aztán kijelöltek olyan napokat, amiket böjttel vagy hálaadással töltöttek. Ezek rendszerint valamilyen, számukra jelentősnek tartott napra kerültek. Míg a természeti katasztrófák és járványok idején böjtöltek, úgy a háborús győzelmek vagy egyéb örömteli eseményeket hálaadással ünnepelték. A telepesek megérkezésével aztán ezek az ünnepek az új hazájukban fontosabbá váltak, és mostanra a hálaadás mind Kanadában, mint az Egyesül Államokban fontos családi ünnep lett.

Ő sem tesz minden hálaadási ételbe mályvacukrot, nagyon helyesen 🙂

Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy minden valószínűség szerint az őslakosoknak is volt ilyen jellegű ünnepük. Az ősz minden területen fontos ünnepekkel teli időszak az északi féltekén, hiszen a hideg beköszönte előtt ilyenkor kerül betakarításra a termés, ilyenkor készülnek fel az emberek a télre. És errefelé bizony hosszú a tél. A három nővér is ilyenkor érik be – a tök, a bab és a kukorica fontos téli élelmiszerek, és a tök meghatározó alapanyaga a hálaadási recepteknek is.

A három nővér nagyon fontos elemei voltak észak amerikai őslakos kultúrának. Mezoamerikából terjedt el a termesztésük, és egészen az irokézekig. A kutatások szerint a folyók mentén egyre északabbra került a három növény, generációról generációra. Kiváló társnövények, egymás mellé ültetve segítették a másik növekedését. A kukorica volt a bab karója, a tök indáival talajtakaróként funkcionált. És még rengeteg egyéb módon profitáltak egymás szomszédságából ezek a növények.

Bár az amerikai és a kanadai hálaadásnak vannak hasonló elemei, azért van köztük különbség. A kanadaiak nem alkottak a nap köré legendákat, egy egyszerű őszi ünnepről van szó.
Kicsit más az is, ami ilyenkor az asztalra kerül, bár nagy valószínűséggel a hálaadási hagyományos menü egy részét azoknak köszönheti Kanada, akik az amerikai függetlenségi háború után menekültek ide. Alapvetően ilyenkor errefelé is a pulyka az asztal dísze. A tökféle viszont fűszeresebb, és gyakran szerepel a juharszirup is az összetevők között.

Egyszóval itt a hálaadás. Itt a csodás ősz. Mindenkinek szép hétvégét, akár ünnepel valamit, akár nem.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s