Grands-peres au sirop d’érable – nagypapák szirupban

Nem hiszem, hogy valaha kiderül, honnan származik ennek az ételnek a neve. A két legnépszerűbb teória közül mindkettő hihető számomra – az egyik változat szerint azért hívják nagypapáknak ezeket a gombócokat, mert ráncossá válnak, mint nagyapáink megöregedett arca. Mások szerint a nevét azért kapta, mert a gombócok puhára főnek a szirupban, és ezért a fogukat vesztett idősek is könnyen el tudják rágni.

A recept eredetileg Akádiából ered – ez a régen francia telepesek által lakott terület, ami a mai Új-Brunswick, Új-Skócia és Prince Edward-sziget területén helyezkedett el. Az itt élő, francia ajkú népesség nagy részét az angolok távozásra kényszerítették vagy erőszakkal kitelepítették – egy részük Louisianába telepedett le (ők a cajunok ősei), többen Québecbe menekültek, voltak akik később aztán visszatértek az eredeti lakóhelyükre. Ezekben a provinciákban a mai napig vannak francia nyelvű települések, és Új-Brunswick az egyetlen valóban kétnyelvű kanadai tartomány.

Ahogy a helyi konyha hagyományos ételei általában, úgy ez az édesség is egyszerű és elég gyorsan készen van. Mivel a québeciek, és a korai telepesek általában, egyszerű, földműves népek voltak, az egyszerű és laktató receptek dominálnak a konyhában.

Ami fontos hozzávaló, az a juharszirup – ez az egyetlen extra összetevője van, ami Magyarországon nehezebben beszerezhető. Tökéletesen megfelel bármelyik, biztosan nem hígított juharszirup a boltokból.
A legegyszerűbb változathoz nem kell gyümölcs, de én szeretem az ennyire édes ételeket savanykás gyümölcsökkel feldobni – esetemben most áfonya volt a fagyasztóban, így azt használtam, de csodálatos eperrel, málnával, szederrel is.

Több recept vízzel forralja a juharszirupot, én azonban most egy olyan receptet készítettem, amiben nem teszek hozzá egyáltalán vizet, csak a gyümölcsöt.

Fotó: VAS

A juharszirup a kevésbé finomított cukor-félék családjába tartozik. A juharfa nedvét, ami betakarításkor egy átlátszó, enyhén édes, vízszerű folyadék, lassú forralással alakítják sziruppá. A juharfa nedvének nem ez az egyetlen feldolgozási formája, de ez a legnépszerűbb. Az észak-amerikai kontinens észak-keleti részének egyik legnagyobb kincse ez az alapanyag. Kanada a világ legnagyobb termelője, amiből Québec termeli a 90%-át. A juharszirup a legtöbb cukor-fajtánál egészségesebb, vitaminokban, aminosavakban és ásványi anyagokban gazdag.

Ha engem kérdeztek, nem kell a legdrágább szirupot megvenni. A legízesebb szirupok nem a legvilágosabbak. Az én kedvencem a borostyán színű juharszirup.
Több besorolási rendszer létezik. A québeci rendszer szerint négy fajta szirupot különböztetnek meg : a legvilágosabb, golden (arany) színűt, a közepesen világos, amber (borostyán) színűt, a közepesen sötét-sötétet, és a nagyon sötét fajtákat.
A színe azon múlik, mikor folyik le a nedv a fából – minél korábban “szüretelik”, annál világosabb a szirup. A szezon végén, a melegebbé váló tavaszi napokon már a legsötétebb, főként ipari célra használandó sziruphoz való juharnedv kerül a tartályokba.

kép innen

Juharszirupos nagypapák – Grands-peres au sirop d’érable

250 gr fagyasztott áfonya/eper/málna/szeder
250 ml juharszirup (lehet sötétebb fajta)
120 gr finomliszt
30 gr olvasztott vaj
80 ml tej
1 kk vaníliakivonat
1/2 kk sütőpor
1 csipet só

A gyümölcsöt és a juharszirupot egy lábosban felforralom. Lassú tűzön 10 percig hagyom főni.

Ezalatt az idő alatt összekeverem a lisztet, a sütőport és a sót. Egy másik tálban a felolvasztott és kissé visszahűtött vajhoz adom a tejet és a vaníliakivonatot. A tejes keveréket a liszteshez öntöm és összedolgozom a tésztát.

Nedves kézzel kisebb gombócokat formálok a tésztából, és a lassan fővő sziruphoz adom. Hét perc után megfordítom a gombócakt, és készre főzöm őket.

Fotó: VAS

Grands-peres au sirop d’érable – nagypapák szirupban” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s