Hulladékcsökkentett halloween

Nem könnyű ügy ez.

A halloweennel való kapcsolatom már alakul. Az ünnep eredetije nekem kifejezetten szimpatikus. Jön a tél, megy a nyár és a fény, és ilyenkor bizony jól esik egy kis vidámság. Ahogy egyre sötétebb lesz esténként, kellemes lesz végigsétálni az utcákon és nézni az itt-ott pislákoló lámpásokat.

Persze tudom, hogy a halloweent is magáévá tette a fogyasztói társadalom, és valószínűleg keveseknek jelenti már azt ez az ünnep, mint amit a régieknek. Itt Kanadában ez már inkább csak egy újabb fontos bevételi forrás a boltoknak, és egy farsang-helyettesítő alkalom a gyerekeknek.
Viszont a halloween elképesztő mennyiségű szeméttel jár.


Természetesen nem kötelező ez az ünnep, de ha mégis úgy döntünk, hogy megtartjuk, itt van néhány tipp arra, hogyan lehet ezt megoldani a lehető legkevesebb hulladékkal.

 • A készülődés a legkönnyebb része a hulladékmentes halloweennek.
  Mivel Magyarországon a csoki és cukorka utáni kopogtatás még nem divat, ezért a legnagyobb hulladékmennyiséget máris megúsztuk. Azokban az országokban, ahol a „csokit vagy csínyt” hagyomány, ilyenkor már szeptembertől tele vannak a boltok nagy kiszerelésű és egyenként csomagolt cukorkával, csokoládéval és keksszel. Rendszerint a gyerekek egy-egy háznál nem egy ilyen édességet kapnak, hanem egy kisebb zacskóba csomagolva többet, vagy egy markéknyi válogatást.
 • Ha mégis van ilyen kopogtatás a környéken, akkor érdemes a gyerek útvonalát előre megbeszélt módon korlátozni. Mi például csak három utcában sétálunk, és megbeszéljük, hogy ha előbb lesz tele a zsák, akkor hazamegyünk. A gyerekekkel meg lehet az ilyesmit előre beszélni.
  Lehet készíteni vagy vásárolni egy-egy halloweeni vödröt, amibe kapják a csokit. Ezek évekig működnek, később tovább is örökíthetőek. Természetes lehet saját készítésű süteményt, vagy kézműves apróságot is osztogatni, esetleg hasznos dolgokat, amit később örömmel használnak a gyerekek – radír, ceruza, gyurma. Ezek nem feltétlenül hulladékmentes megoldások, de legalább könnyebben beszerezhetőek csomagolás nélkül.
 • Ha felnőttként szeretnénk beöltözni, a leginkább hulladékmentes változat a jelmez kölcsönzése. Készíthetünk a már otthon meglévő ruháinkból és maradék anyagokból is jelmezt, természetesen. A következő megoldás a turkálóban való vásárlás – manapság már Magyarországon is árulnak jelmezeket halloween környékén. A teljesen új jelmez megvásárlásának csak akkor van valóban értelme, ha tudjuk, nem csak egyszer fogjuk viselni a ruhát.
 • A gyerekek jelmezeinél ugyanezekhez a megoldásokhoz lehet folyamodni, de az is igaz, hogy a legtöbb gyerek szeret beöltözni és szereti, ha a jelmez az övé. Érdemes otthon egy kosarat tartani a jelmezeknek, a gyerekek egész évben örülni fognak, ha játszhatnak velük.
 • Ha mégsem szeretnénk megtartani a vásárolt vagy készített ruhákat, még mindig oda lehet adni egy óvodának vagy beadni egy adományboltba.
 • A dekoráció sok szeméttel jár. Az észak-amerikai országokban ilyenkor a boltok tele vannak műanyag díszekkel, amikből sok egy szezont él csak meg, de többet el lehet tenni a következő évekre is. Sokan az ilyenkor a narancssárga zöldhulladékos zsákokba gyűjtött leveleket rajzolják meg töknek, ezeket a zsákokat csak halloween után viszi majd el komposztálni a városi szolgáltató.
  A felmérések szerint csak az Egyesült Királyságban annyi tök kerül halloween után a szeméttelepre, amiből az egész ország jóllakhatna. Ha tököt faragunk, érdemes odafigyelni, ugyanis a nagy tökök gyakran nem ehető takarmány tökök, vagy csak dísznek termelik erre az időszakra. Könnyen faraghatóak viszont, és később a komposztra dobhatóak, de a mezőn vagy erdőn is örülhetnek neki a vadon élő állatok. Ha tehetjük, vegyük termelőtől a tököt, ne egy nagyáruházban. (Érdemes megnézni vagy utánakérdezni, milyen tökről van szó, mikor vásárolunk. A termelő biztosan meg tudja mondani, fogyasztható-e a tök, ártalmas-e az állatoknak. Feltétlenül tájékozódjunk!)
  A kisebb fajta, fogyasztásra alkalmas tökök belsejét felhasználhatjuk otthon. A mi konyhánkban csodás sütőtökkrémleves vagy sütőtökös tészta készül belőle.
 • Ha gyerekekkel tervezzük a halloweent, az egész ünnepből lehet kézműves délutánt kerekíteni egy jelmezes buli keretében. A süteménydíszítésnek mindig nagy a sikere. Bármilyen keksztésztát ki lehet szúrni halloweeni formákból, de ha olyanunk nincs, a kerek sütikiszúró kiváló tök, a karácsonyi mézeskalácsember forma pedig remek csontváz lesz, csak narancssárga és fehér cukormáz kell hozzá.
  A megmaradt wcpapír gurigákból lehet denevéreket és tököket készíteni, és kilógatni az ablakba. Faleveleket lehet befőttesüvegekre ragasztani, ami mécsesként világíthat az ajtó előtt. És mindezek újra és újra felhasználhatóak akár, hiszen következő évben is elő tudjuk őket venni. Nem műanyag, és még meglévő otthoni hulladékot is felhasználtunk hozzá.

A fenti pontok közül én magam egyedül az édességgel kapcsolatban nem vagyok hulladékmentes. Ennek prózai oka van – egy olyan közegben élünk, ahol nincs magyar vagy francia közösség, úgy érkeztünk, hogy nem ismertünk senkit. A gyerekeim nagyon vágynak a társaságra, amit nem olyan könnyű megadni nekik. Az ilyen közösségi események, ahol nem csak a szokásos emberekkel találkoznak és lehetőségük van új emberekkel is valamilyen kapcsolatot létesíteni, fontosak. A tiltás megoldás lenne, de nem hiszem, hogy többet adnék nekik azzal, mint ha évente párszor engedékenyebben közelítek az ilyesmihez. Ha csak egyszer termelődne ennyi szemét minden évben, sokkal jobb lenne a világ. És teljesen behatárolni az ő gyerekkorukat a saját elveim miatt sem lenne jó választás.
Amit tehetek, hogy környezettudatosan nevelem őket. Megbeszéljük, hogy miért nem jó ez így. Elbeszélgetünk arról, miért nem egészséges egyszerre megenni az összes cukrot és csokit, amit majd kapnak. Beosztjuk, ami jön.

Arra is van egy kezdeményezés, hogy a cukorkák csomagolását újrahasznosítsák. A Terracycle nevű cégtől lehetőség van egy doboz rendelésére, amibe dobható a csomagolás. Ezt a dobozt visszaküldve ők hasznosítják a szemetet, ami amúgy túl kicsi vagy nem megfelelő anyagú ahhoz, hogy a kék kukába kerüljön. Sajnos ez a megoldás egyéni háztartásokba, különösen akkor, amikor ez a jellegű szemét amúgy nem jellemző, elég drága megoldás.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s