Mézeskalács

Van, amit nem lehet kihagyni Karácsonykor. Akárhol is él éppen az ember. A mézeskalács ilyen.

Nekem több receptem is van, ami az évek során bevált és szeretem, de mióta a második lányom is megszületett, ráálltam az azonnal puhára, mert elég gyakran kicsúszom az időből.

Vannak dolgok, amiben konzervatív vagyok – a konyhában sok mindenben. Már ha konzervatívnak lenni annyit tesz, hogy ragaszkodom bizonyos alapvető szabályokhoz, vagy hogy szeretem a mézeskalácsot korán elkészíteni és puhulni hagyni a dobozban, hogy aztán Karácsonykor ott illatozzon a fán. De sajnos ilyesmire nincs mostanában idő, ráadásul elég nehéz elmagyarázni az éhes falkának, hogy nem lehet megenni a kőkemény sütit, amit nagy munkával elkészítettek, mert drága a fogorvos.

Aki hagyományosan puhulni hagyná a mézeseket, nyugodtan süssön Lajos Mari és Hemző Károly karácsonyi süteményes könyvéből egyet a receptek közül, nekem a reform mézes volt a kedvencem.

Aki pedig azonnal puhát szeretne, ami ráadásul elég egyszerű is, nem folyós a tészta sem, az most az egyszer menjen a Street Kitchen oldalára. Igen, nem rajongok alapvetően értük, de ez a recept egyszerűen jó. Nem érdemes semmit hozzáfűzni. Működik és kész, ráadásul tényleg nagyon finom.

Díszíteni mindenki díszíti, ahogy jól esik, természetesen. Ebben a részben nem vagyok konzervatív, bár még az is lehet, hogy idén próbálok kicsit hagyományosabban rajzolni a díszekre, amik majd a fára kerülnek. A klasszikus tojásfehérjés cukormáz nem a legegyszerűbb, viszont tényleg tartós. Viszont nem igazán gyerekbarát, ha a gyerekeink nem szeretnek egy nyomózsákkal vacakolni és utálják, ha egy idő után mindenhol ragadnak.

Én a gyerekek kedvéért nagy ritkán teszek kedvezményt, és megveszem a bolti cukormázat, de inkább otthon keverek ki valami hasonlót. Érdemes több recepttel kísérletezni, kinek mi válik be. Szerencsére Budapesten van már elég sok cukrászati alapanyagot áruló üzlet, ahol segítenek is szívesen. Ezek közül pedig a többség házhoz is szállít, így vidékre is lehet rendelni természetes színezékeket, amik tényleg nagyon jók, formákat, cukormáz alapokat, fondantot, mindent, amit egy házi cukrász csak kívánhat.

Én egyelőre még hagytam őket máz nélkül, még nincsenek meg a megfelelő alapanyagaim. De így is nagyon szépek és nagyon finomak a mézesek, amik tegnap este sültek ki.

mézeskalács 1

Mézeskalács” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Hozzászólás