Nyugis december 2020 – letölthető decemberi naptár

A múlt héten letölthettétek a sütési tervet, aminek segítségével könnyen átláthatóvá és beoszthatóvá válhat az adventi készülődés.

Idén elég jól meg tudtam magamnak húzni a határokat, és nem töltöttem ki teljesen, nem szerepel rajta annyi recept, amennyi szokott. Elég büszke vagyok magamra, hiszen nekem ez a legnehezebb része a készülődésnek – nem túlvállalni magam a konyhában.

Ahogy ígértem, a decemberi naptárat is megosztom veletek. Számomra ez már két éve rendkívül nagy segítség abban, hogy tényleg ne vigyem túlzásba a decembert.

Bár nem vagyunk vallásos család, számomra fontos időszak a téli ünnepek időszaka. Az október a gyerekekkel számunkra a halloween-i készülődésről szól, majd novemberben ezt a zizegő, állandóan mocorgó időszakot felváltja egy lecsendesedés, befele fordulás. Ilyenkor itt is nedves, “sehogysemjó” az idő, az embernek tényleg ahhoz van leginkább kedve, hogy bekuckózzon egy meleg itallal a kedvenc foteljében, és csak kikapcsoljon, befele figyeljen. Én ilyenkor szoktam, magamat mindig lassításra intve, átgondolni, hogyan szeretném a decembert eltölteni, mit szeretnék biztosan megvalósítani ebben a hónapban. Eltervezzük a Franccal azt is, mit ajándékozunk a lányoknak. Ahogy a lányaink nőnek, úgy alakítjuk a korukhoz képest az ünnepi időszakot, az adventi naptár tartalmát, az ajándékokat, a manókat, az angyalkákat, és minden mást is. Most már elég nagyon ahhoz, hogy mindkettőjükkel többet olvassunk, beszélgessünk arról, miről is szólnak ezek az ünnepek valójában számunkra, akik nem vagyunk vallásosak, így nem Jézus születéséről szól számunkra a karácsony.

A decemberbe én már úgy szeretek belekezdeni, hogy meg van a fejemben mindez, és utána eltervezem (persze csak rugalmasan, mert mereven ragaszkodni a tervekhez nem jó út), hogy melyik nap mi lesz a “program”. És minden napra, ahogy eddig is, alapvetően egy ilyen program jut. Így amikor az énidőt nem tudom megvalósítani napközben valamiért, akkor bizony este fogom, és nem kérek érte elnézést. Ugyanígy a hét több napjára szeretek valami kicsikét mást a gyerekekkel is csinálni. Szerencsére nem jellemző, hogy az iskolában ilyentájt túlterhelnék őket, és könnyen lehet, hogy az iskolák kicsivel korábban zárnak is majd idén, így bőven lesz lehetőségünk elcsenni egy-két órát egy közös kekszsütésre a gyerekek barátaival, egy kalácsfonásra hármasban, egy nagy sétára a kivilágított házak között, vagy egy látogatásra a (remélhetőleg) hófödte belvárosban, esteleg Quebec-ben meglátogatjuk a kivilágított karácsonyi kertet (ez lesz idén a vásár helyett). Az idei kettesben eltöltött éttermi vacsora sajnos nem valósulhat meg, de helyette is tervezni fogok valamit.
És a sütést, főzést is csak ezek közé tervezem be.

Távol lenni a családtól nem mindig könnyű az ünnepek idején, de vannak előnyei is. Számomra könnyebb így a határok felállítása. Tényleg csak azt főzök, amit mi szeretnénk, nem kell bejglit sem sütnöm, csak mert mások szerint a nélkül nincs karácsony, és nem muszáj végiglátogatnunk mindenkit. Ezek persze nem rossz dolgok, de sokszor tudnak nagyon fárasztóak és terhesek lenni, és bizony kell tudni nemet mondani. Gondoljátok végig, mi az, ami valóban jól esik, mi az, amit nem muszáj csak azért bevállalni, mert szokás, mert kell, mert úgy illik. Nem durván kell a határokat felállítani, lehet róluk beszélni azokkal, akiket érint. Sőt, érdemes, és időt is érdemes nekik adni arra, hogy megértsék és elfogadják azt, hogy valami nem megy idén.
Talán az idei évben a korlátozások arra is lehetőséget adnak, hogy át tudjuk jobban gondolni, mi is az, ami valójában fontos számunkra, mi az, ami hiányzik és amit szeretnénk, és hogyan tudjuk a jövőben úgy megvalósítani ezeket, hogy ne legyen senki számára felesleges tehet.

Itt olvashatjátok a tavalyi gondolataimat az ünnepi időszakról és a tervezésről: https://amesszieszak.com/2019/11/18/nyugis-december/

Itt pedig megtaláljátok az idei sütési tervet is: https://amesszieszak.com/2020/11/22/nyugis-december-2020-letoltheto-sutesi-tervezovel/

Mindenkinek békés, nyugalmas decembert kívánok! És kellemes készülődést.

Nyugis december 2020 – letölthető decemberi naptár” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s