Megmutatom a konyhámat – így tárolom az ételeket

A hétvégén nem főztem előre, mert hosszúhétvégéztünk egy tó melletti házikóban. De azért hoztam nektek a témához is kapcsolható posztot. Az előre főzés (batch cooking) egyik fontos eleme, hogy legyen otthon kellő mennyiségű élelmiszer, és ezek megfelelően legyenek tárolva.

Az a helyzet, hogy a lakás, amiben most lakunk, egyáltalán nem ideális a hosszan tartó éreltárolásra.

A kanadai hosszú és kemény tél miatt a kinti tárolás egy városban nehezen megoldható. Mivel bérelt ingatlanról van szó, nem kezdhetek el csak úgy ásni és építkezni a kertben vagy a ház körül, és nem is igazán szeretnék valami olyanba nagyobb energiát és pénzt ölni, amit aztán itt kell hagyni. Ezért inkább a meglévő lehetőségekhez alkalmazkodunk.

Mivel nincs egy hűvös, jól szellőztetett pontja a lakásnak, hosszan nem tudunk friss zöldséget és gyümölcsöt tárolni. Ez a fiókos tároló a legjobb barátom, mert minden oldalról lyukacsos és szellőzik, ezen kívül jól tisztítható. Nem műanyag, hanem fém, ami szintén előnyös.
Minden praktikus méretű kartondobozt megtartok, ez például a befőttesüvegeké, ami szintén jól jön, ide teszem a hagymákat és a nagyobb zöldségeket, amik nem a hűtőbe kerülnek. Ha véletlenül belerohadna egy hagyma, akkor sem olyan nagy a gond. Ezek a vastagabb kartonok nagyon jók mindenféle tárolásra a szekrényekben és kamrákban, mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy szerezzen ilyeneket. Az áruházak rendszerint hagyják, hogy elhozzátok őket.
Ugyanitt tartom a nagy zsák lisztemet. Még nem találkoztam mollyal itt, így nem okoz gondot, hogy így tárolom. Ez nagy szerencse, ennyi liszt nálunk maximum két hónapig tart, és nem szívesen rohangálnék hetente a két kilónyi adagokért a boltba.

A “spájz” felső szakasza. Itt a ritkábban használt, igazán tartós, főként bolti élelmiszerek vannak. Halkonzerv, egyéb konzervek, néhány üveg kész szósz, ami jól jön, ha áramszünet van. A házi salsa is itt lakik, ahogy a lekvárok, a tartalék mustár, kapri bogyó, sűrített paradicsom is.

Bár nem látszik a képen, de itt is van egy kartondoboz, amibe a kisebb üvegeket tárolom – lekvárokat és almaszószokat. Lassan ők is sorra kerülnek, hiszen az itteni hosszú tél miatt májusig nem nagyon fogunk friss zöldséget és gyümölcsöt látni a helyi termelőktől.
Ez a polc a tartós a mindennapi dolgokat rejti, a hűtőszekrény mellett van, ahogy az a képen is látszik. A nagymamám ezer éves fémdobozaiban lisztek vannak.
A lisztes polc alatt tárolom a hüvelyeseket, gerslit, rizst, eggyel lejjebb vannak a savanyúságok, paradicsomszószok (ezek erősen fogyóban, sajnos, rövid volt ősszel a szezon). A babokat, lencsét, bulgurt, kuszkuszt a csomagolásmentes- és bulk boltban töltöm fel, nagy ritkán veszünk csak ilyesmit a szupermarketben.
Legalul most már üres üvegek várnak, illetve a zsák rizs, és egy nagyon nagy adag kávé, amit egy kambodzsai ismerősünk hozott nekünk.

A tűzhely felőli polcon vannak értelemszerűen azok, amik jó, ha mindig kéznél vannak. Olajok, ecetek, szószok. Felette a reggeli felszerelései laknak.

A fűszeres polc. Sajnos hiába van kialakítva, nem elég praktikus, mert a beépített szellőző-mikró felett van, és már a második polcot is alig érem fel. Azért persze jó, hogy van. Lassan kicserélődnek a bolti csomagolású fűszereink a kis üvegekben tároltakra. A csomagolásmentes bolt nincs messze, és rengeteg, nagyon jó minőségű fűszert lehet kimérve venni. Még a paprikájuk is szuper minőségű, legközelebb meg fogom kérdezni, honnan hozzák. (A dió például Macedóniából érkezik, a jó féle tökmag pedig Ausztriából.)

A fagyasztóm. Éppen dugig van, mert megérkezett a farmról a rendelés. Ez egy helyi farm, nagyjából 20 percnyire van (télen azért több), de a tulaj behozza az árut a városba egy elosztó pontra. Saját, bio húst árul, az állatok helyi farmerek takarmányát eszik. Kéthavonta rendelünk, de inkább ritkábban. Ezek vannak a műanyagzacskókban. Sajnos itt a piacon és a hentesnél is vákuumfóliázott, vagy tálcás húst lehet csak venni.
Tél van, így sok a fagyasztott zöldség is, van gyümölcs is a mélyhűtőben. A joghurtos dobozokban levesek és chilik vannak. A baguettek is itt várnak.
Mindig van a fagyasztóban paprikacsuma, amiket még ősszel halmoztam fel a piaci biopaprikákból. Anyukámtól tanultam, hogy mindig tegyek a levesekbe.

Ez a hűtőn egy hétfő reggel. Az előre elkészített, és nem a fagyasztóba kerülő ételek sorakoznak elöl, a fiókokban citrom, lime, répa, karfiol, zeller. Mostanra a káposzta is itt lakik, várja anyukámat, hogy aztán töltött káposzta legyen belőle. (Ezt kérték a lányaim és a Franc.) Láthatjátok a képen, hogy a hűtőben is elsősorban befőttesüvegekben és üvegtárolókban várnak a kész ételek a fogyasztásra.
Nem szeretem a túlzottan megrakott hűtőt. Tudom, hogy sokakat megelégedéssel tölt el, mikor roskadásig tele vannak a polcok, de én ezt a látványt csak akkor értékelem, mikor vasárnap bepakolom ide az előre megfőtt ételeket.
Nálunk amik a legtöbb helyet foglalják, az a megbontott savanyúságok, a különféle szószok. Én a hűtőszekrényben tárolom a mákot és a diót is – ezek fontos alapanyagok, és mivel itt nem lehet például darált mákot venni, ezért értékesek is számomra. A dió a balatoni kertem termése, vigyázok rá, mint a szemem fényére. 🙂

Ti hogy tároljátok a ételeket?

További főzéssel, tervezéssel, batch cookinggal kapcsolatos cikkek:
https://amesszieszak.com/2019/11/07/tervezes-a-konyhaban/
https://amesszieszak.com/2020/01/15/batch-cooking-mi-hogyan-miert/
https://amesszieszak.com/2020/01/23/fozd-elore-a-hetre-par-fontos-tipp-es-szabaly-a-batch-cookingban/
https://amesszieszak.com/2020/01/28/batch-cooking-kiesszuk-a-hutot/
https://amesszieszak.com/2020/02/04/batch-cooking-kis-kaosszal/
https://amesszieszak.com/2020/02/12/batch-cooking-hovihar-utan-hosszu-hetvege-elott/

Megmutatom a konyhámat – így tárolom az ételeket” bejegyzéshez 3 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s