Főzd meg előre a hétre – pár fontos tipp és szabály

Múlt héten leírtam nektek, mi a batch cooking lényege. Tudom, hogy többen szeretnétek belevágni a főzésbe, gyűjteni a tapasztalatokat és ötleteket, de először még pár fontosabb dologról szeretnék beszélni.

A batch cookin célja rettentő egyszerű – egyszerűsíteni a mindennapokat, az étkezések körüli zűrzavart. Fontos, hogy ez a módszer csökkenti a pocsékolást, pénzt, időt és energiát spórolhatunk vele.
Aki pedig bajlódik a konyhában az ezzel talán kedvet kap a főzéshez.

A legújabb tapasztalatom pedig az, hogy hétköznap sokkal rendezettebb és tisztább a konyha, hiszen nem állítom a feje tetejére minden nap.

Én most ezt a könyvet lapozgatom.

Azt már korábban leírtam, hogy nincsenek kőbevésett szabályok abban, mit lehet és mit nem lehet főzni, legfeljebb logikus lépések vannak.
Ami hamarabb megromlik, azt érdemes a hét első felére tervezni. Ha mégis a hét második felében szeretnénk fogyasztani ezeket az ételeket, akkor barátunk a mélyhűtő.
Nem csak a vacsorát lehet tervezni. Én magam szeretném javítani a reggeli étkezési szokásaimat azzal, hogy megtalálom azokat az ételeket, amiket könnyen, gyorsan, akár előre el tudok készíteni, és ízlenek is, nem csak egészségesek.
Mivel a teljes család itthon ebédel szinte minden nap, ezért a tervezésbe azt is igyekszem beleszámolni, hogy legyen mit enni délben, ha nem is kerül minden alkalommal meleg étel az asztalra.
Számomra a legfontosabb, hogy a fenntarthatóság, környezettudatosság jegyében (is) készüljenek ezek az ételek, így arra is figyelni fogok.

A slow food sorozat első cikkét itt olvashatjátok.

Mielőtt belevágtok az első főzésbe, szerintem a legjobb, ha átgondoljátok a szokásaitokat és igényeiteket, és egy-két hétig figyelitek, hogyan, mit, mennyit esztek vagy szeretnétek enni. Igénylitek a főtt ételt? Hányszor esztek meleg ételt naponta? Esetleg reggelizni sincs időtök, pedig jó lenne? Ezeket átgondolva a saját igényeitekre tudjátok szabni ezt a módszert.

Mi például, ahogy már említettem, itthon ebédelünk mind a négyen, és este is együtt vacsorázunk. Egy ideig ez napi két meleg ételt jelentett, de azt beláttam, hogy ezt én sem igénylem, és a gyerekek sem, így akkor van meleg étel, ha van maradék, és akkor van hideg étel, ha van kenyér vagy saláta. Vacsorára viszont rendszerint főtt ételt teszek az asztalra.
A családban mindenki fogyaszt húst, de mások az igényeink. Én ragaszkodom hozzá a legkevésbé, ha nincs, ritkán kívánom, ha van sem eszem meg mindig.
Ha pizzaszószt készítek (még mindig hetente, de legalább két hetente van egy pizza nap), akkor kétszer annyit főzök, mint amennyi a pizzára kell, hogy legyen tésztaszósz is ebédre, vagy tészta vacsorára egy másik nap. A tacohoz készült fekete babra is szoktam belőle önteni, ha refried bean (főtt, sült bab) készül belőle.
Ha mexikói étel van tervben, akkor vasárnap el lehet készíteni ehhez a babot, ha kerül majd bele hős, azt is. Minden más gyorsan felvágható vacsora előtt. Én ezeket a hét második felére szoktam tervezni.
Lehet több tésztát, rizst, quinoát főzni, és ebből salátát készíteni ebédre vagy vacsorára. Üvegben, ételhordóban is könnyen magunkkal vihetjük ezeket.
A környezettudatosság jegyében tőlem nem fogjátok azt hallani, hogy legyetek vegánok, de érdemes csökkenteni az állati eredetű alapanyagok mennyiségét. Ha lehet, figyeljetek arra is, honnan származnak az alapanyagok.
A tervezéssel és bevásárlólistával pénzt is lehet spórolni, ha az embernek nem luxus igényei vannak. Ezt a megspórolt pénzt lehet a jobb minőségű alapanyagra költeni. És természetesen mindenkit arra bátorítok, hogy kerülje az agyoncsomagolt és feldolgozott ételeket.

Ami fontos, hogy feltétlenül írd össze hét közben, mire lesz szükséged, mi fogyott el. Én a saját tervezőmet használom, amint elfogy valami vagy látom, hogy fogyóban van, megy a listára.
Nézz be a kamrába, mélyhűtőbe – mi van otthon, mi nincs. Mit kell hamarabb megenni, mert már túl régen vár a fagyasztóban.
Ha kész nagyjából a terv, hogy mit szeretnél főzni, írd meg a bevásárlólistádat, és azzal menj a boltba. Én rendelem az ételt, amiért elmegyünk a boltba, így sokkal kisebb a kísértés. Ha lista és terv nélkül megyünk, mindig sokkal többet költünk. Ha nem rendelünk, akkor is rendszeresen több pénzt hagyunk ott, mert megkívánunk dolgokat, amikre valójában nincs szükségünk.

Én ezt a saját tervezőt használom a tervezéshez, jegyzeteléshez és bevásárló lista írásához.

Érdemes bizonyos dolgokat állandóan tartani otthon.

 • Ha zöldséglevest, húslevest vagy pho-t főzök, mindig teszek el belőle a mélyhűtőben kisebb és nagyobb adagokban lefagyasztva, így nem kell a leveskockákat használnom. Ugyanígy paradicsomszezonban befőzök annyi paradicsomot, hogy egy jó ideig ne legyen szükség a boltira.
 • Mindig van itthon öt-hat féle hüvelyes, amiket rendszerint a csomagolásmentes vagy bulk boltokban vásárolunk. Rizs, tészta, magvak, kanadai quinoa, csicseriborsó, lencse mindig akad. A mélyhűtőben van legalább egy fajta fagyasztott zöldség, gyümölcs, valami húsféle és hal. Ha találok levescsontot, akkor megveszem és beteszem a fagyasztóba, vagy azonnal megfőzöm alaplének.
 • Szeles vidéken élünk, és a viharok idején esély van arra, hogy esetleg elmegy az áram, ezért van itthon mindig konzerv is – ez amúgy állami ajánlás. Halak, pár zacskó szósz mindig akad a szekrényben, néha jól jön az ilyesmi.
 • Mivel itt a jó kenyér ritka és drága, ezért most már lassan második éve a saját kovászos kenyeremet sütöm hetente legalább egyszer. Aki süt otthon, nyugodtan süsse meg előre a kenyereket, a mélyhűtőben kisebb veknik, szeletelt kenyerek vagy a bagettek csodásan elállnak. Csak meleg sütőbe kell őket tenni 20 percre, és máris friss ropogós kenyér van az asztalon.
Az alapleveim.

Amivel kapcsolatban azért vannak alapvető szabályok, az a tárolás. Nem lehet mindent jól fagyasztani, ahogy az ételek nem tarthatóak el végtelen ideig sem a mélyhűtőben, sem a hűtőszekrényben. Nézzük, milyen szabályok vannak erre vonatkozóan.

 • A hűtés vagy fagyasztás előtt mindenképpen hagyjátok teljesen kihűlni az ételt. Ez kb. 30 perc. Én legutóbb főzés után egyszerűen lezavartam az esti szeánszt a gyerekekkel, és lefekvés előtt pakoltam el a kihűlt ételeket a megfelelő helyükre.
 • Ahogy már említettem, a hűtésre a legjobb az üveg vagy inox edény. Persze semmiképpen se hajítsátok a kukába a műanyag tárolókat, de bizonyosodjatok meg arról, hogy nem sérültek, viszont tiszták, és alkalmasak étel tárolására. Barátkozzatok meg a számokkal, amik a műanyag fajtáinak jelzésére szolgálnak. Régi joghurtos, tejfölös dobozokat csak akkor használjatok, ha kihűlt ételt tesztek bele. Melegítésre ezek az újrahasznosított dobozok SOSEM alkalmasak, hacsak nem jelzik rajtuk.
 • A zöldségek és a gabonafélék hosszabb ideig állnak el hűtőszekrényben, mint például a hús- és halfélék. Húst, halat, de az elkészített krumplit is érdemes az első két napban elfogyasztani, míg a babfélélék, zöldségek 3-4 napig gond nélkül elállnak.
 • SOHA ne fagyasszatok vissza felengedett ételt – azaz ha, teszem azt, felveszitek a pörköltet a mélyhűtőből, kiolvasztjátok, de nem fogy el az összes, akkor ne kerüljön vissza a fagyasztóba. Lehet ez a másnapi ebéd, vagy átalakítva része a következő vacsorának.
Az edényeim.

A főzést a batch főzök többsége vasárnap végzi. Habitustól, a főzésben eddig szerzett tapasztalatoktól, ételtípusoktól és munkaszervezéstől függően 1,5-2,5 órát szoktak tölteni a konyhában. Nem mindent kell előre megfőzni. A batch cooking vasárnapi szakaszának része az előkészítés is.

 • Megmosom és felszeletelem a zöldségeket. Mielőtt bekerülnek a hűtőszekrénybe, érdemes megvárni, hogy teljesen megszáradjanak, nehogy megromoljanak idő előtt.
 • Azokat a zöldségeket, amiket pirítani vagy párolni szeretnék, elkészítem.
 • Megfőzöm a köreteket is – a hüvelyeseket, rizst, quinoát, árpagyöngyöt. Ezek jól tárolhatóak, és hosszabban elállnak.
 • Elkészítem az önteteket és a szószokat.

Mindenképpen jó megfőzni azokat, amik sokáig készülnek – a barna rizs, sült édesburgonyát, egybesülteket, ragukat. A rövidebb idő alatt megpárolható zöldségeket lehet a fogyasztás napján főzni, és vasárnap elég őket előkészíteni (mosni, szeletelni) .
Viszont semmi esetre se öntsétek nyakon egyiket sem azzal a szósszal, amit rá szántok, ha van ilyen, inkább külön üvegben tároljátok a vacsoráig. A sós, cukros, savas ízesítések hajlamosak “megfőzni” az ételt, ezeket is külön tartsátok az előre elkészített ételtől. Kivéve, ha a cél éppen az a lassú elkészítési folyamat (pl gravlax, káposztasaláta, caviche).
Én is most tanultam, hogy a tésztát is le lehet előre főzni. Két-három napig eláll így a hűtőszekrényben. A mélyhűtőbe is tehetitek, akkor forró vízbe téve 3 perc alatt kiolvad és fogyasztható.

Hasznos lehet három vagy négy zöldséget előkészíteni, mellette megfőzni két köretet, és ezeket variálni a héten. Például lehet főzni brokkolit, édeskrumplit, karfiolt, barna rizst és fekete babot. Nagyobb adagot megfőzünk vagy megpárolunk vagy előkészítünk mindegyikből. Ezekből aztán lehet a héten ázsiai ihletésű vacsora, mexikói ízvilágú étel, curry, vagy akár pörkölt is. Ha fogyasztotok húst, akkor ehhez lehet párolni vagy lassan főzni csirkehúst, elkészíteni egy adag sültet vagy pulled pork-ot, és ezekkel megtoldani az adott fogást.
Ha ragaszkodtok a magyaros ízekhez, akkor ne az ízvilágot cserélgessétek, hanem az alapanyagokat.
Ha nagy levesevők vagytok, akkor rettentő egyszerű dolgotok van. A leveseket könnyű elkészíteni, és jól fagyaszthatóak.

Vasárnap aztán, a magam részéről délután*, nekikezdek a főzésnek egy jó fajta podcasttal vagy sorozattal a háttérben, néha a híreket hallgatom, vagy valami vicces brit beszélgetős műsort. Mindent szépen kikészítek, átgondolom, hogyan lenne a legjobb nekikezdeni, és belevágok a főzésbe.

*Mostanra (2020. május) már reggel-kora délelőtt főzök vasárnaponként.

Főzd meg előre a hétre – pár fontos tipp és szabály” bejegyzéshez 4 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s