Batch cooking – mi, hogyan, miért

A batch cooking nem egy világrengető újdonság. A lényege annyi, hogy vasárnap másfél-két órás konyhai munkával előre elkészítjük a hétköznapok ételeit, amiket aztán fogyasztás előtt szükség szerint befejezünk.
Ebben a modern világban sokan nem csak nem tanulnak meg főzni alap szinten sem (Magyarországon nincs is ilyen jellegű oktatás, például), de a rohanó életmód mellett nincs is lehetőségük, energiájuk vagy idejük minden este friss ételt főzni.
Ennek a módszernek célja a hétköznapok könnyítése úgy, hogy az nem megy az az egészséges életmód rovására.

a kép az egyik kedvenc blogomról van. csak ajánlani tudom, ebben a témában is.

A batch főzésnek több előnye van.

  • Tervezés. Erről már írtam a blogon, a tervezés időt, energiát, pénzt spórol meg, és kevesebb a kidobott étel. Emellett az olyanoknak, mint én, akiknek tanulnia kell az idő- és energiabeosztást, kiváló tanulási folyamat is.
  • Idő. Az időt, amit minden este a frissen megfőtt étel elkészítésére szánunk, most együtt tölthetjük a családunkkal, vagy csak simán pihenhetünk. Akik olyan ritmusban dolgoznak, hogy épp hazaesnek vacsoraidőben, azoknak is megadja a főzés örömét, miközben egészséges házi kosztot ehetnek. Ha nem dolgoztok vagy kisgyerekkel vagytok otthon sem baj, ha nem kell minden este a konyhában állni és főzni.
  • Tanulás. Én szeretek tanulni. És amellett, hogy megtanulom jobban beosztani az időmet és energiáimat, új recepteket is megtanulhatok így, jobban rálátok az élelmiszerek életére – mi meddig áll el, hogyan érdemes őket elkészíteni. Akik nem nagyon tudnak főzni, azoknak lehetőséget ad ez a módszer arra, hogy könnyen és viszonylag gyorsan elkészíthető, egyszerű receptek segítségével tanuljanak a konyhában jól és hatékonyan működni.
  • Minimalista és gazdaságos. A batch cooking alapvetően az egyszerű, de változatos ételekre épül. Ráadásul előnyben részesíti a helyi és szezonális termékeket, miközben a tervezésnek és beosztásnak köszönhetően a pocsékolás is visszafogható. A szemetes tartalma is csökken, hiszen bevásárlólistával járunk vásárolni.
  • Változatos és rugalmas. Bár a receptek egyszerűek, de több módon is igen változatossá lehet őket tenni. Előszeretettel használnak gyakorlott előfőzők egy ételt több recepthez, ezzel is időt és energiát spórolva. Könnyen rászabható sok típusú diétára és életmódra is.
  • Egészséges és környezettudatos. A módszer szezonális és helyi alapanyagokat részesít előnyben, amit mi magunk főzünk meg. Tudjuk mit eszünk, miből mennyit tettünk az ételbe. Nem előfeltétele a batch főzésnek az, hogy csak és kizárólag házilag elkészített alapanyagokat használjunk, de ezeket helyezi előtérbe.

Mielőtt belevágunk, fontos beszélni arról, miben és hogyan tároljuk az ételeket.

Mindenképpen válasszatok megfelelő edényeket.
A műanyag ételtárolókról megoszlanak a vélemények. Vannak, akik abszolút ellenzik és minden műanyagtól megszabadulnak a lakásukban. Ez nem éppen hulladékmentes megoldás, ha már egyszer megvan az edény, én inkább biztonságos módon elhasználom a háztartásban, hogy ne a szemetest töltsem meg a régi tárolókkal és azokkal, amik így vagy úgy beszivárognak a konyhánkba.
Fontos azért szem előtt tartani, hogy nem minden műanyagban biztonságos melegíteni vagy melegen ételt merni. Ha fagyasztáshoz használjátok őket, a legjobb a lassú, hűtőben történő felengedés. Egy másik edényben melegítsétek aztán az ételt tűzhelyem vagy mikróban. (Én magam ritkán használom a mikrohullámú sütőt, eredetileg nem is volt ilyen eszközöm, de itt be van építve a konyhában. Nem gondolom, hogy az ördögtől való, de nem igazán szeretem használni.)
A műanyag tárolóedényeket alaposan mossátok el, hogy zsírmentesek legyenek.

A hűtőben való tárolásra nagyon jók az üvegedények és befőttes üvegek, de nyugodtan lehet kisebb lábosokban és tálakban is tárolni az ételt, amennyiben ezeket jól le tudjátok takarni – tányérral, szilikon vagy műanyag tetővel, fedőkkel. A méhviaszos kendők nekem nem váltak be, de aki szereti őket, használja ezeket nyugodtan.

A visszazárható műanyag zacskók és szilikon tasakok olykor nagy szolgálatot tesznek. Én kifejezetten szeretem őket a fűszernövények tárolására használni a mélyhűtőben. Nem a leghulladékmentesebb megoldás, hiszen ezek a zacskók rövidebb élettartalmúak, de praktikusak, ha nincs elég helyünk.

A fagyasztás praktikus, de nem elengedhetetlen része az öt napos tervezésnek. Szokás és ízlés kérdése, illetve vannak ételek, amiket biztonságosabb lefagyasztani.

FONTOS, hogy az egyszer már felengedett ételt ne fagyasszátok újra ugyanabban a formában. Azaz ha felengedtünk egy adag ragut, azt nem tesszük vissza a mélyhűtőbe. Egyszerűbb a már felengedett, de nem elfogyasztott ételt másnap elvinni magunkkal ebédre, vagy a következő napi vacsorához felhasználni egy alternatív módon. A lehetőségek tárháza (majdnem) végtelen.

Ami a legfontosabb: legyetek kreatívak. A receptek bármelyik blogon vagy könyveben arra vannak, hogy ötleteket kapjunk. Bizonyos alapszabályok betartásával hamar rá lehet érezni a saját stílusunkra és máris kész vannak a családi receptek. A legtöbb blogger nem a spanyol viaszt találja fel, inkább csak írunk róla. 🙂

kép innen.

Batch cooking – mi, hogyan, miért” bejegyzéshez 7 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s