Batch cooking – élőben jelentjük

Úgy gondoltam, hogy ezen a hétvégén leírom nektek, mikor mi történik az ételkészítéssel kapcsolatban.
Így aztán a hétvégén feljegyeztem, mikor mit csináltam. Három nap főzési krónikája következik.

Pillanatkép a konyhából : kel a kalács, fő a burgonya és az édeskrumpli, puhul a bab és pihen a samosa tészta.

Péntek, 18h

Ezen a héten annyi minden történt, hogy lazán elfelejtettem megrendelni a bevásárlást. Ezzel együtt a tervezést is elfelejtettem, de azt elég könnyen be tudtam pótolni. Van egy kis füzetem, amibe minden receptet felírok kis fülek alá – a recept neve kerül ide és az, hogy hol találtam. Így aztán mikor nagyon szorít az idő, itt felütöm a megfelelő fület (most ezek a tél, batch, ázsiai) és választok ételeket.
Ezt megcsináltam délután, így mikor a Franc hazajött, gyorsan átbeszéltük, mit is együnk.
Nem szeretünk a gyerekekkel bevásárolni. Rettentő fárasztó, mindenki ideges, bár itt messze nincs az a stresszfaktor, mint otthon volt. Senki nem szól rá a hangos vagy kissé szaladgáló gyerekekre. Az sem baj, ha néha megfognak valamit, abba sem köt bele senki, ha kérdeznek. A sorban állás sem idegesítő, mindenki türelmesen vár, senki nem mászik a másik nyakára, vagy kifogásolja, hogy várni kell.
Azt is gondolom, hogy jó a gyerekkel néha elmenni vásárolni, hogy tudják, mi honnan jön, ismerjék azt a tényt, hogy nem ingyen vannak a dolgok. Ilyenkor szeretek nekik feladatokat adni – keresse meg a tésztát, a sajtot, válogassunk együtt narancsot.
De mégiscsak kellemesebb megrendelni az ételt és aztán érte menni.

A kedvenc boltunkba mentünk, mert előtte egy szülinapra vettünk játékot, és az egyetlen igazán jó játékbolt a városban ennek a boltnak szomszédságában van. Persze a listát is otthon hagytam, mert ez már csak egy ilyen hét.
Az ilyen bevásárlásoknak mindig az a vége, hogy jóval többet költünk, mint szoktunk. De legalább már elég rutinosak vagyunk, hogy a felesleges, elkerülhető csomagolást, különösen ha műanyag, kikerüljük. Gyakorlatilag észre sem veszem már a polcokon az áru felét.

Szombat, reggel 8h

Úgy döntöttem, szombat reggel tartok egy első főzést.
A Nagylány és a Franc síelnek szombatonként, ilyenkor kapnak tartalmas reggelit, most is sütöttem nekik amerikai palacsintát.

  • Ha már talpon voltam, akkor odatettem a pho levest is.
    Nagyon szeretjük, és több oka is van, hogy az év ezen szakaszán gyakran főzök ilyesmit.
    Egyrészt sokszor van 20 fokos felmelegedés, aztán lehűlés, szaporodnak a bacik, megszenvedi az immunrendszer. Közben pedig februárra a friss zöldség és gyümölcs már csak nagyon messziről tud ideérkezni. Kifogyóban a szervezetünk összes tartaléka. Így most is mindenki kicsit torokkaparós, taknyos állapotban van. A pho pedig tele van csodás, nátha ellenes szerrel.
    Másrészt a közép-európai penicillinhez, a csirkehúsleveshez itt nem kapok jó alapanyagokat, míg a pho-hoz van minden. Én nem főzök bele egy teljes csirkét, csak a farmról rendelek levescsontot az alapléhez.
    Nem egy bonyolult dolog, bár elsőre annak tűnhet. Kevés munka van vele. >> A levest csak melegítem, mikor sor kerül rá, gyorsan főzök mellé ázsiai tésztát, vágok bele petrezselymet vagy korianderzöldet (ezt én speciel utálom, a sajátomba biztosan nem teszek), esetleg mentát. Kerül még bele répa, újhagyma, esetleg gomba, hús vagy garnéla, ha valaki azt szereti és van itthon. Én csípősen fogyasztom.

Beáztattam a babot, és bekevertem a kenyérhez a kovászt is. Ezekre vasárnap szükségem volt.

Fő a pho.

Vasárnap, reggel 8h

Azt gondoltam, jobb lesz a reggeli családi lustálkodás alatt főzni, és nem a délutáni közös programot bolygatni ezzel.

Először gyorsan bedagasztottam egy kalácsot, mindjárt két adagot. Jövő héten iskolai szünet lesz, és anyukám is meglátogat minket, így szerettem volna, ha a mélyhűtőben is van tartalék reggeli és uzsonna, és nem kell keresni, mit együnk.

8h30


Elkezdtem az érdemleges főzést.

  • Kitaláltam valamikor a héten, hogy én samosát szeretnék készíteni, méghozzá úgy, hogy lefagyasztom. Úgyhogy először ehhez a tésztát kevertem be. Nagyon egyszerű dolog, nem igényel sok tudást.
    Mindjárt oda is tettem a tölteléknek szánt krumplit és édeskrumplit is főzni, kivettem egy kisebb adag zöldborsót is a fagyasztóból.
  • A baba már egy napja ázott, azt is odatettem főzni, mellé a puy-i lencsét is feltettem. Ezek a quesadillához és a vega burgerhez kellettek. Míg a kalács kelt, ezek mind főttek szépen.
  • Még mindig maradt időm, ezért gyorsan készítettem a húsgolyókat a leveshez, amit majd akkor szeretnék megfőzni, mikor anyukámat várom. Ezeket azonnal tettem is a mélyhűtőbe, péntekig nem lesz vele dolgom. >> A levest csak pénteken teszem oda főni, sajnos most nincs elég hely a fagyasztóban, nem tudnám tárolni.
A samosa, készen a fagyasztásra.

Ez az a pont, ahol rendet kellett tenni – mosogatógép kipakolás, bepakolás, elmosogatás, pult takarítás. Betettem egy mosást is, felsöpörtem. Ettek a gyerekek reggelit, mindenki végre kibújt a pizsamából. Közben persze kifutott párszor a bab vize, azt is törölgettem (valahogy sosem sikerül úgy a babfőzés, hogy ne fusson ki, legalább egyszer.) És a krumplik is megfőttek, azokat kivettem a vízből hogy hűljenek.

9h30 körül

Körülbelül megkelt a kalács tésztája. Ezt átgyúrtam, formáztam, kiolajozott formákba tettem, és mehetett a második kelesztésre.

10h

Kávézás után jöhetett a következő szakasz.

  • Elkészítettem a samosák töltelékét. A krumpli, édeskrumplit és a borsót jó fűszeresen megpirítottam, majd félretettem kihűlni.
  • A bab és a lencse is megfőttek. Leszűrtem és kihűtöttem őket.
  • Kisodortam a samosa tésztáját, háromszögeket vágtam belőle, mert éppen az jutott eszembe, de ez nem kötelező forma. Töltöttem, formáztam őket. Egy dobozban, sütőpapír rétegek közé sorakoztattam a batyukat, és mehettek a mélyhűtőbe. >> Több oldalon is azt olvastam, hogy elég 10-15 perccel a sütés előtt kivenni a fagyasztóból a samosát, majd olajban kisütni. Lehet minden más, alternatív módon is sütni, de a klasszikus samosa bizony olajban sül.
  • A kihűlt bab egy dobozban beköltözött a hűtőbe. >> Szerdán újra pirítom és fűszerezem, és a quesadillába fog kerülni sajttal.
  • Összeállítottam a vega hamburger pogácsákat. Nem vegán, mert maradék tojásfehérje is került bele, de legközelebb ki fogok próbálni egy teljesen növényi alapú receptet is. >> Ezt csak kisütöm, és mehet a zsemlébe zöldséggel, szószokkal, mellé amerikai káposztasaláta lesz (coleslaw)

Közben mikor kellően megkeltek a kalácsok, ki is sütöttem őket.

11h

Kész vagyok mindennel, amit előre el akartam készíteni.

Kalácskám. Aszalt áfonyás-fahéjas.

A heti menü tehát a következő:

hétfő: vegetáriánus hamburger, coleslaw, rapini fokhagymával
kedd: pho
szerda: babos-sajtos quesadilla
csütörtök: samosa répasalátával és rizzsel
péntek: zöldségleves gerslivel és húsgolyóval
ebédek: kertészpite, amit nemrég lefagyasztottam, leves, tészta, hideg, maradékok

További főzéssel, tervezéssel, batch cookinggal kapcsolatos cikkek:
https://amesszieszak.com/2019/11/07/tervezes-a-konyhaban/
https://amesszieszak.com/2020/01/15/batch-cooking-mi-hogyan-miert/
https://amesszieszak.com/2020/01/23/fozd-elore-a-hetre-par-fontos-tipp-es-szabaly-a-batch-cookingban/
https://amesszieszak.com/2020/01/28/batch-cooking-kiesszuk-a-hutot/
https://amesszieszak.com/2020/02/04/batch-cooking-kis-kaosszal/
https://amesszieszak.com/2020/02/12/batch-cooking-hovihar-utan-hosszu-hetvege-elott/
https://amesszieszak.com/2020/02/18/megmutatom-a-konyhamat-igy-tarolom-az-eteleket/

Batch cooking – élőben jelentjük” bejegyzéshez egy hozzászólás

Hozzászólás