Québec – útikalauz.

Régi tartozásom, de most itt az ideje, hogy elkezdjem. Márciustól rendszeresen szeretném személyes beszámolókkal, részletesebben bemutatni nektek azt a fantasztikus vidéket, ami az otthonunk volt négy éven keresztül.

Sok helyen jártunk, és bár talán nem ez a legnépszerűbb úti célja a magyaroknak, hátha akad olyan, akinek segít megterveznie egy kanadai utat egyszer.

A fenntartható utazás igazi kihívás Kanadában. Mivel eleve messze van Magyarországtól, a repülőút már önmagában sem lesz egy környezettudatos utazási mód. Ezt a hétköznapi környezettudatos utazó szeretné jobb esetben azzal kompenzálni, hogy helyben már nem repülővel vagy autóval közlekedne, de ez szinte lehetetlen Kanadában, amennyiben nem csak egy városon belül szeretnénk mozogni. Márpedig ha valaki egyszer eljut Québecbe, nem érdemes megragadni a városoknál, olyan fantasztikus a természet. Bár a legismertebb célállomás Montréal és Québec város, én feltétlenül arra bíztatnék mindenkit, hogy lépjen ki ebből a zónából, és ha már mindenképpen autót kell bérelni, vesszen el a vidéki kisvárosokban, falvakban és semmiképpen se hagyja ki a csodálatos parkokat.

Vannak nagyon népszerű úti célok, amik turista paradicsomok covidon innen és túl is – ilyen a bálnaleseiről híres Tadoussac, vagy a lyukas szikláról híres Percé Gaspésie-ben. Semmi esetre sem lebeszélni szeretném az utazót ezekről, sőt, írni is fogok róluk, de én magam inkább arra bíztatnám azokat, akik csak egyszer tudnak elmerülni ebben a csodálatos tartományban, hogy lépjenek ki a megszokottból, bejáratottból, és keressenek olyan helyeket, ahova inkább a helyiek járnak, és ami kevésbé épít arra, hogy oda külföldi turisták özönlenek majd. Ha mégis ezek a helyek érdekelnének, lesznek tippjeim arra is, hogyan érdemes tudatosabban ellátogatni az ilyen vidékekre is. (Mi például egy rezervátumban kempingeztünk. Itt van a poszt róla.)

Írni fogok Québec városról is, viszont Montréalt meg fogom hagyni azoknak, akik ismerik a várost. Ugyan négy éven át éltünk ettől a nagyvárostól két órányira, de alig jártunk itt. Mire elindultunk volna felfedezni, jött a járvány és a lezárások. Végül egyáltalán nem bántam meg. Mert Québec egy gyöngyszem, amit érdemes bejárni.

Mikor érdemes utazni?

Ha valóban be szeretnénk járni Québec tartományt, akkor télen nem érdemes ide utazni. Bár csodálatos a téli táj is, sokkal kevesebb a szálláslehetőség (például a kempingezés kiesik), sok park zárva. De persze télen is van mit csinálni, így azért majd erről is fogok írni.

A legszebb évszak az ősz, de nehéz eltalálni, mikor is lesz igazán csodálatos a táj, mikor kezdődik és meddig tart. Minden ősszel lehetőség van arra, hogy online kövessük, ahogy a fák csodaszínekbe öltöznek, de ehhez érdemes már helyben lenni. Azért azt nagyjából lehet tudni, hogy szeptember végétől október első két hetéig rendszerint a legszebb színeiben pompázik a természet.

Talán a legkellemesebb időszak azonban nyár vége. Rendszerint már nincs tikkasztóan meleg, a szúnyogok sem támadnak olyan elánnal, mint júniusban, viszont még nyár van. A québeci nyár alapvetően szeptember második hetéig tart, amikor is egyik napról a másikra szokott megérkezni az ősz.

Tavasszal viszont tényleg csak akkor érdemes Québecbe látogatni, ha:

  • bírjuk a sarat
  • nem akarjuk a városokat sem szépnek látni
  • bírjuk a nagy hőingadozást
  • biztonsággal tudunk jégen járni
  • jól tudunk vezetni minden féle útviszonyok között
  • szeretjük a juharszirupot (itt pedig a juharszirup kisokos)

Azaz a tavasz nem szép errefelé.

Az úgynevezett tavasz. Hó. Jég. Eső. Nap. Szoknya. Néha egy-egy hóvihar.

Mennyi időre érdemes ellátogatni Québecbe?

Ha egy mód van rá, és tényleg szeretnénk megismerni Québecet, akkor egy két-három hetes utazással érdemes számolni minimum. Én magam nem szeretek átsuhanni egy-egy helyen. Ha kirándulni is szeretnénk, nem csak egy laza roadtrip a cél, akkor a három hét a minimum, amibe még a két nagyobb város is beleférhet. A nagy távolságok miatt akár 8-10 órás autózásokkal is érdemes számolni, de alapvetően nem kényelmetlen a kocsival közlekedni itt.

Feltétlenül arra bíztatok mindenkit, hogy ha nem is kempingezne, de mindenképpen látogasson el a SÉPAQ hálózat vagy a regionális hálózat egy vagy két parkjába (beszámolók később lesznek az általunk meglátogatott parkokról, míg képes beszámolókat itt, itt vagy itt találtok), illetve valamelyik Kanadai Nemzeti Parkba. Végtelenül szerencsések voltunk, és egy ilyen parktól 40 percre éltünk, így részrehajlóan azt javaslom mindig, hogy a Parc National de la Mauricie-t látogassa meg az egyszeri utazó, már csak azért is, mert kis kitérővel útba esik a két nagyváros, Montréal és Québec város között, így egy kiváló egy napos kirándulás is lehet belőle.

Ha mégsem áll rendelkezésre elég idő, akkor is bőven van lehetőség a vidéki Québec és a természet felfedezésére, csak kisebb körben érdemes mozogni. Montréal és Québec között is elérhető pár órás autózással több SÉPAQ park is, Mauricie megye pedig rendkívül gazdag kulináris élvezetekben, továbbá itt van egykori kis otthonunk is, így elfogultan fogok még beszélni Trois Rivières városáról is, természetesen.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s